Ako znížiť spotrebu a hlučnosť chladiacich zariadení?Chladiace zariadenie nefunguje alebo len naozaj málo chladí? Je po čase hlučnejšie? Jednou z hlavných príčin nefunkčnosti týchto produktov býva zanesený kondenzátor. S týmto problémom sa stretnete u chladničiek, mrazničiek, chladiacich skríň i vitrín. Ak chcete, aby vám chladiace zariadenie slúžilo čo najlepšie a nemalo zbytočne vyššiu spotrebu, dovoľujeme si Vám odovzdať niekoľko dobrých rád.
Dôležitá úloha kondenzátora:
Dôležitou súčasťou chladiaceho okruhu je kondenzátor. Neviete čo to je? Spomeňte si na čierne mriežky, umiestnené vzadu na staršej chladničke, ktoré sú za prevádzky teplé. Naše babičky z nich opatrne ometaly prach.
Vzduchom chladené kondenzátory pracujú s vysokými teplotami a nasávaný vzduch zvyčajne vôbec nie je filtrovaný. Keď je kondenzátor zanesený, je obmedzený prietok vzduchu a to bráni správnemu fungovaniu chladiaceho zariadenia.
Prevažne sú kondenzátory umiestnené v dolných častiach chladničiek a mrazničiek, teda v prašných priestoroch. Lamely kondenzátora sú znečisťované nielen prachom, ale aj inými čiastočkami, ktoré sa teplom prilepia na ich povrch.
Zanesený kondenzátor môže zvýšiť spotrebu a hlučnosť chladiacich zariadení až o 100%.
Pokiaľ nie je kondenzátor pravidelne čistený, klesá jeho schopnosť odvádzať teplo. Zlý stav kondenzátora spôsobuje prehriatie chladiva a oleja, a tým aj zníženie výkonu alebo poškodenie kompresora chladenia.
Čím viac je kondenzátor zanesený, tým dlhšie beží kompresor. Ak je celý pokrytý vrstvou nečistôt, môže kompresor bežať nepretržite, spotreba a hlučnosť sa potom výrazne zvýši.
Ako na údržbu - čistenie kondenzátora:
Pri moderných chladničkách a mrazničkách pre prevádzky, ako sú chladiace skrine a vitríny, je kondenzátor umiestnený v blízkosti kompresora, zvyčajne za mriežkou vpredu alebo vzadu alebo aj hore, ktorú treba demontovať, ak chceme vykonať údržbu.
Prach z kondenzátora môžete odstrániť opatrne jemným zmetákom, ale POZOR! - vždy pred údržbou musíme odpojiť zariadenie od elektrickej siete !!! Oveľa vhodnejšie je však zavolať odborníka, ktorý má nástroje a čistiace prostriedky pre dokonalé vyčistenie Vášho zariadenia.
Na čistenie kondenzátora existujú rôzne prípravky. Chladiarenský mechanici ich mávajú vždy pri sebe.
Pokiaľ už má vaše chladiace zariadenie niečo za sebou, neváhajte kontaktovať náš servis a dohovoriť sa na prípadné profesionálnej údržbe.
AKO VYBRAŤ DOMÁCE VÝČAPNÉ ZARIADENIE?NAJČASTEJŠIE OTÁZKY NAŠICH ZÁKAZNÍKOV
Ako si mám vybrať výčapné zariadenie?
Nepodceňte výber domáceho výčapu a vyberajte, porovnávajte a skúmajte, aby ste si kúpili výrobok, ktorý bude presne sedieť vašim potrebám. Existuje celý rad technických parametrov, a aj keď o niektorých možno ani neviete, môžu v budúcnosti výrazne ovplyvniť to, ako budete so svojim domácim výčapom spokojní.
Aký je čas prechladenia nápoja?
Jedna zo zásadných vlastností chladiča, ktorá zaručuje, že je nápoj vychladený niekoľko minút po zapnutí prístroja a zároveň ovplyvňuje udržanie konštantnej teploty pri čapovaní. Deje sa to vďaka unikátnej konštrukcii chladiaceho bloku s perfektne vyladeným chladiacim okruhom.
Kedy je pre mňa tento údaj dôležitý?
Budete čapovať pivo napríklad vo futbalovej kabíne po zápase, kedy sa okolo vás nahrnú smädní spoluhráči (a možno aj protihráči) a budú sa dožadovať vychladeného občerstvenia? Potom je pre vás rýchlosť prechladnutia nápoja zásadná.
Na čo si dať pozor?
Jednoducho na to, za ako dlho je daný chladič po spustení schopný optimálne vychladiť čapovaný nápoj. U našich chladičov je tá doba medzi 5 a 10 minútami v závislosti od konkrétneho modelu. Vždy si overte, akú hodnotu výrobca udáva.
Aký je priemer chladiacej slučky a objem chladiaceho bloku?
Dĺžka a priemer chladiacej slučky (ktoré priamo určujú objem chladiaceho bloku) určujú, za ako dlho od zapnutia prístroja môžete mať optimálne vychladený nápoj na podávanie a zároveň aj udržanie konštantnej teploty v prípade čapovania viacerých nápojov v krátkom čase naraz. Tieto údaje priamo ovplyvňujú rýchlosť prechladnutia nápoja.
Kedy je pre mňa tento údaj dôležitý?
Ak chcete mať stabilnú teplotu čapovaného nápoja po celú dobu, čo je chladič v prevádzke, bez ohľadu na to, či načapujete jedno alebo tri pivá za sebou.
Na čo si dať pozor?
Pre objem chladiaceho bloku sú zásadné dva parametre – priemer chladiacej slučky, ktorý by mal byť v ideálnom prípade rovnaký od narážača po kohút. Pri väčšine našich prenosných chladičov modelových radov PYGMY a KONTAKT je číselná hodnota vnútorného priemeru 7 mm. Čo sa týka dĺžky, je závislá od konkrétnych možností chladiča, ale mala by byť čo najdlhšia. Prenosné chladiče majú celkový objem chladiaceho bloku od 0,5 l do 4,5 l. Odporúča si tieto údaje overiť, dosť často sa totiž stáva, že napríklad vnútorný priemer chladiacej slučky nie je po celej dĺžke rovnaký.
Čo je to, priebežný chladiaci výkon?
Priebežný chladiaci výkon udáva, koľko litrov vychladeného nápoja za hodinu je možné konkrétnym chladičom načapovať.
Kedy je pre mňa tento údaj dôležitý?
Pri rozhodovaní, pre aký počet ľudí bude chladič slúžiť.
Na čo si dať pozor?
U každého chladiča by mal byť uvedený údaj, koľko litrov chladeného nápoja zvládne vyprodukovať za hodinu. My ho uvádzame v rozmedzí a je možné ho vyčítať z čísla v názve chladiča.
Ako sa nastavenie tlak vzduchového kompresora?
Na správne načapovanie piva potrebuje chladič buď kompresor alebo fľašu naplnenú CO2 či iným potravinárskym plynom (plyn sa využíva najmä pri kontinuálnom narazení suda). Väčšina z vás ale ocenia vstavaný vzduchový kompresor (prenosné chladiče so vstavaným kompresorom majú podiel 95% zo všetkých predaných prenosných chladičov). Potom stačí kompresor zapnúť ao nič viac sa nemusíte starať.
Kedy je pre mňa tento údaj dôležitý?
Správny tlak kompresora je zásadný pre správne načapovanie piva. Zlý tlak má (vedľa zle nastavenej teploty) za následok to, že pivo výrazne pení.
Na čo si dať pozor?
Všetky naše chladiče, ktoré majú vstavaný kompresor, sú v názve označené ako /K. U každého chladiča si zistite, či má alebo nemá vstavaný kompresor. Prípadne, či je možné tlak regulovať.
Aká je celková výbava a praktickosťproduktu? (odkvapná miska, kľuč na kohúty)
Je dôležité a praktické vedieť, čo všetko si s chladičom kupujete, a či je v balení všetko pre to, aby ste ho mohli ihneď uviesť do prevádzky a nemuseli si nič dokupovať.
Kedy je pre mňa tento údaj dôležitý?
Vždy, keď si kupujete nový chladič a nemáte doma žiadne príslušenstvo.
Na čo si dať pozor?
Keď si kúpite chladič ,,PÍPU", dostanete k nemu automaticky aj odkvapovú misku, kohút (alebo kohúty), kľúč na kohúty a rýchlospojky. Na našom eshope navyše ponúkame kompletné sety, v ktorých je skutočne úplne všetko potrebné na uvedenie chladiča do prevádzky. Vždy si vopred zistite, čo je u kupovaného chladiča za výbavu.
Aká je hmotnosť a veľkosť chladiča?
Výčapy vyrábame už 30 rokov (prenosné 20 rokov). Neustále naše výrobky inovujeme tak, aby sme čo najlepšie optimalizovali vnútorné usporiadanie chladiča a tým aj jeho hmotnosť a veľkosť.
Kedy je pre mňa tento údaj dôležitý?
Pokiaľ počítate s tým, že chladič s vami bude cestovať, pozorne preštudujte, aké má rozmery a hmotnosť, alebo či má napríklad madlo, za ktoré sa dá preniesť.
Na čo si dať pozor?
Vyskúšajte si, ako sa vám bude chladič transportovať v ruke. Unesiete ho? Ujdete s ním 100 metrov? Má vôbec transportné madlo alebo ho musíte niesť v náručí?
Aká je bezpečnosť a certifikácia?
Bezpečnostné normy sú pomerne prísne a výrazne ovplyvňujú usporiadanie vo vnútri chladiča. Požiadavky noriem prechádzajú vývojom, takže je nutné vždy po niekoľkých rokoch vykonať všetky certifikácie znova a prípadne upraviť chladiče tak, aby im zodpovedali. To je mimoriadne finančne, časovo aj technologicky náročné a prakticky to zvládnu len najväčší hráči na trhu.
Kedy je pre mňa tento údaj dôležitý?
Úplne vždy. Bezpečnosť chladiča a súlad s normami je absolútne zásadná vlastnosť.
Na čo si dať pozor?
Zistite si, aké certifikácia chladič má (ak má vôbec nejaké) a na čo sa vzťahujú. Naše chladiče sú certifikované Skúšobným strojárskym ústavom podľa najnovších noriem pre český aj európsky trh, majú NSF certifikát, ktorý sa týka hygieny a taktiež certifikáciu Culus, teda certifikáciu pre americký a kanadský trh.